söndag 3 oktober 2010

Iran nekas köpa luftförsvarssystem

POLITIK Den Islamiska Republiken Iran har under de sista dagarna i september hotat att dra Ryssland inför domstol enligt Pravda.Ru. Rysslands president undertecknade den 22 september ett dekret som förbjuder överföring av rysk högteknologisk krigsmateriel till Iran. Detta skulle innebära att det kontrakt på en handfull bataljoner av luftförsvarssystemet S-300 bryts i samklang med de sanktioner som FN beslutat. Den nionde juni i år utökade FN:s säkerhetsråd sanktionerna mot Iran p.g.a. landets fortsatta inriktning på sitt kärnkraftsprogram. Ett program som tagit Iran närmare kärnvapenkapacitet.

Enligt det ryska dekretet får inte stridsvagnar, pansarfordon, avancerade artillerisystem, stridsflygplan samt raketer och raketsystem transiteras genom Ryssland till Iran. Presidentens dekret innebär också inreseförbud till Ryssland för personer som är sysselsatta i det iranska kärnenergiprogrammet. Pravda.Ru påstår att den iranska reaktionen på dekretet var upprördhet och att Iran hotar att dra kontraktsbrottet inför domstol.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov omnämner sanktionsbeslutet från FN:s säkerhetsråd som force majeure. Iran förväntar sig dock kompensation för avtalsbrottet. Samtidigt meddelas från iranskt håll att man klarar sig utan de ryska S-300 enheterna. En militärexpert säger till Pravda.Ru att de iranska S-300 system som bevisligen finns på iransk mark handlar om kinesiska piratkopior med väsentligt lägre prestanda. Samme expert säger att Irans förmåga att utan ryska S-300 avvisa en aggression in i sitt luftrum är nära noll.

Ett kontrakt upprättades 2007 där Iran ville köpa S-300 från Ryssland. Källor till Pravda.Ru säger att Iran sagt att systemet skulle användas för att skydda vissa delar av det iranska kärnkraftsprogrammet. Ryssland fick kalla fötter i februari 2010 då Iran meddelade att man anrikat uran till 20 procent. Enligt BBC News kan Iran anrika uran för kärnvapenanvändning inom sex månader.

Utrikesminister Carl Bildt om S-300 på sin blogg ”Alla dessa dagar”:

S300 är en långräckviddig och avancerad luftförsvarsrobot. Den har varit en hel del i nyheterna genom ansträngningarna att förhindra att systemet skulle levereras till Iran.

S-300 är ett långdistans luftförsvarssystem och den version Iran hade kontrakt på troddes vara S-300PMU1/2 Favorit. Detta är ett av världens mer avancerade och effektiva luftförsvarssystem. S-300 Favorit klarar av att bekämpa stridsplan såväl som ballistiska missiler. Det var med ett äldre sovjetiskt luftvärnssystem S-125 Neva som serbiska styrkor lyckades skjuta ned ett amerikanskt stealthplan typ F-117 Nighthawk samt ett F-16 plan i Kosovokriget 1999. Rysslands senaste luftförsvarssystem S-400 Triumf skyddar Moskva samt centrala delarna av Ryssland sen 2007. S-400 är världens mest moderna luftförsvarssystem och klart överlägset det amerikanska Patriot-systemet.

Nya FN-sanktioner mot Iran
Alla dessa dagar
Iran ‘makes first batch of 20% enriched uranium’
S-300 (missile)
S-400 (SAM)
250th Air Defense Missile Brigade
Iran in convulsions after losing Russian S-300 systems
Russia cancels S-300 deal with Iran

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt