lördag 30 oktober 2010

SD:s riksdagsinträde kassako för Expo

EXPO Det är fullständigt otänkbart att skolor skulle hyra in tidskriften Contra för att föreläsa om Vänsterpartiet eller för den delen låtit Proletären hålla en föreläsning om Moderaterna.

Men när det gäller Sveriges sjätte största riksdagsparti Sverigedemokraterna är alla till buds stående medel tillåtna. Expo upplever nu en inflation i antal bokade föreläsningar och via ett pressmeddelande informerar Expo om att man bara under oktober månad arrangerat 30 föreläsningar runtom i landet. Rektorer på skolor där SD har starkt stöd har uppenbarligen inte dragit sig för att använda skattebetalarnas pengar till propaganda från uttalade motståndare till SD.

Oktober blev en lyckad månad för Expos utbildningsverksamhet. Under månaden höll våra medarbetare 30 föreläsningar. Totalt sett är det upp emot 2500 personer som har lyssnat på föreläsningar om bland annat Sverigedemokraternas historia, främlingsfientliga argument, europeisk extremhöger och antisemitism.

- Efterfrågan efter valet har varit otrolig. Valresultatet har uppenbarligen varit en chock för många, säger Expos utbildningschef Alex Bengtsson. 

Under månaden har Expos medarbetare föreläst från Malmö i söder till Piteå i norr. Föreläsningarna har varit beställda av skolor, politiska partier, studieförbund, Svenska kyrkan, fackförbund och media.

- Intresset finns verkligen överallt. Under november blir spridningen ännu större, säger Bengtsson.

För tillfället är det tre personer som är anställda på Expo Utbildning. Alex Bengtsson leder arbetet och håller föreläsningar. Jonathan Leman ansvarar för sajten Expo Skola och utbildar lärare och elever. Niclas Nilsson driver projektet ”Stoppa rasismen i skolan” som är ett samarbete mellan Expo Utbildning och IF Metall. 

Expo listar på sin hemsida sex stycken kurser och fem av dessa handlar om Sverigedemokraterna. Varje kurs kostar 10 500 kr plus moms för runt 1,5 timmes föreläsning.

Att Sverigedemokraternas företrädare och partihistoria inte är tillräckligt avskräckande för att användas i avlönade smutskastningskampanjer gör Expo ingen hemlighet av. En kurs vid namn Från BSS till Jimmie Åkesson sträcker sig från 1979 trots att SD bildades först 1988 och Jimmie Åkesson blev partimedlem 1995. Innan dess var Åkesson medlem i Moderat skolungdom.

Den låga nivån på föreläsningen statueras med en bild på en demonstration från 1994 där ett par, tre, personer med amerikanska flygarjackor ligger till grund för Alexander Bengtssons slutsats att dessa personer skulle ha varit lika viktiga för SD som LO har varit för Socialdemokraterna. Ett horribelt påstående då enskilda kontroverser i SD:s historia tycks vara det enda argumentet emot SD under årens lopp.Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt