söndag 12 december 2010

Bönerum på jobbet snart fackligt krav

KRAVMASKINER I fackföreningen Handelsanställdas förbunds medlemsstidning Handelsnytt skriver man en artikel (ej på weben) om företaget Göteborgs Orienthus, en affär närmast hundraprocentigt inriktad på muslimska kunder. Man säljer ingen alkohol, inga grisköttsprodukter eller ens godis innehållande gelatin gjord på grisfett. Självklart förekommer endast halaslaktat kött i butiken, och det är av omtanke om både kunder och personal, uppger man. Butiken säljer heller inga tidsskrifter och bojkottar varor från Israel. Driftschefen är palestinier…

Artikeln beskriver bland annat hur man på företaget installerar ett speciellt bönerum då det uteslutande är muslimer som arbetar där. Men driftschefen Walle Appasi nämner också att inga kvinnor är anställda inom företaget, något han tror beror på kultur. Det är nämligen svårt att få Mellanösternkvinnor att arbeta, enligt Appasi.

Butiken anställda pratar inte så bra svenska, och en i personalen berättar att hans svenska blivit sämre sedan han började på företaget då ingen svenska talas på jobbet, till skillnad mot hans förra arbetsplats där alla pratade svenska. På Göteborgs orienthus är det bara arabiska som gäller.

Artikeln är okritisk, ifrågasätter inte med ett ord hur integrationen i Sverige uppenbarligen blivit sämre för de som arbetar där och har heller inga synpunkter på något jämställdhetsarbete, något som vore en självklar sak att gnälla över om det hade varit en svensk arbetsplats.

Artikeln avslutas med att nämna Handels i Göteborg och dess aktiva arbete för att värva utländska medlemmar. Man är övertygad om att man i en nära framtid kommer att driva frågan om dedikerade bönerum på sina anslutna arbetsplatser. Redan nu har man skapat en skrift för att underlätta för bärare av ”religiös klädsel”, vilket kan översättas med muslimsk kvinnoklädsel av varierande omfång, att arbeta inom fackföreningens yrkesområden.

Och i Det Nya Sverige sprängde sig igår en muslimsk självmordsbombarterrorist i luften i centrala Stockholm…

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt