onsdag 15 december 2010

Judar, fly från Nederländerna!

DET NYA JUDEHATET Här finns det ingen framtid för er, säger Frits Bolkenstein, före detta EU-kommissarie. Nederländerna, som var känt för sin öppenhet och tolerans har förändrats så till vida att judarna är rädda för att bära kippa. Politiker med arabiska rötter är också oroade.

Bolkensteins ord har väckt en storm och många politiker är upprörda. Men representanter för judiska grupper håller med honom.

– Herr Bolkenstein är judarnas vän och han är pessimistisk. Han ser att situationen är utom kontroll. På 30-talet i Tyskland såg det likadant ut och därför råder han oss att fly innan det är för sent, säger till Ruben Vis, generalsekreterare för den judiska gemenskapen i Nederländerna.

– Han anser att antisemitiska beteenden har blivit en norm i Nederländerna och att de judar som bär kippa riskerar att bli hånade eller slagna. Regeringen klarar inte av att motsätta sig det. Han hänvisar till en film på YouTube inspelad med en dold kamera i ett invandrardominerat område i Amsterdam. Man kan se hur en traditionell klädd judisk man passerar förbi en grupp arabiska tonåringar och hur de hånar honom. De skriker “jude, jude” på flamländska och sträcker ut handen i hitlerhälsning.

Judiska organisationer hänvisar till statistik som visar att under ett år har antalet antisemitiska attacker ökat med 50 procent. En ortodox jude är offer för vartannat brott i Nederländerna. Men man påpekar att inte alla brott anmäls, så siffran kan vara större.

I maj stördes en högtid till minnet av den sista deportationen av tusentals judiska barn till koncentrationsläger av människor som skrek “sieg heil”. I juli fick man man inte hålla sabbat i synagogan i Weeps, vilket var första gången i Europa sedan andra världskrigets slut. På andra synagogor klottras hakkors på nätterna.

Även den högste rabbin i Nederländerna, Benjamin Jacobs, blev offer för det nya judehatet. Han bor granne med synagogan i Amersfoort. Synagogan blev täckt av röd färg och man förstörde staketet runt hans hus och slog ut fönsterrutor. Antisemitiska glåpord hör han varje dag, nu sist blev han hånad av fyraåriga dagisbarn.

– Det är muslimska tonåringar som står bakom detta, icke-muslimer tiger och det finns även sådana som följer efter.

Antisemitismen växer på grund av hatet mot staten Israel. Den är särskilt synlig på Feyenoord stadion. Här bor den större delen av den judiska minoriteten i Nederländerna. Klubben har många supportrar av marockanskt ursprung. Ropen som “hamas, hamas” och “judar ska gasas” är vardagsmat. Under den senaste matchen med Ajax, som Rotterdams supportrar anser vara en judisk klubb, gjorde muslimerna ett väsande ljud för att likna gasning.

– Vi får signaler från skolorna att judiska barn är mobbade. Lärarna vet inte hur de ska hantera det, säger Vis. Eleverna måste ofta byta skola och föräldrarna vågar inte bära kippa.

Politiker av marockanskt ursprung är också oroade.

– Jag är upprörd över de antisemitiska incidenten, säger Ahmed Marcouch, en socialdemokratisk ledamot i Haag. En av judarna i Amsterdam berättade för mig vad som händer när han går till synagogan. Ungar ropar att Hitler måste ha glömt honom och kastar mynt på honom för att de tycker att judarna är snåla. Jag skäms. Detta måste ta slut.

Av liknande åsikt är Lody van de kamp, son till en Auschwitzfånge och kristdemokrat. Det är han som är offret på YouTube-filmen. Han lät sig filmas för att visa hur antisemitismen i Nederländerna växt. Efter att materialet blivit offentliggjort lovade polisen att skicka ut civila poliser iklädda kippa för att jaga antisemiter.

– Det har jag ingenting emot, bara de gör något. Hittills var det bara snack, säger en irriterad Vis. Enligt hans mening måste man lära unga, inklusive muslimer om Förintelsen. Men lärarna är rädda för att ta upp ämnet då unga muslimer protesterar. Enligt en undersökning har var femte lärare som arbetar i en storstad blivit hotad med misshandel av muslimska elever.

– I ett land där 100 000 judar dog i Förintelsen borde inte något sådant  hända. Jag tänker inte emigrera, det räcker med att mina förfäder flydde.

Gazeta Wyborcza

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt