tisdag 21 december 2010

Inga revbensspjäll på skolans julbord

JULMAT På John Bauergymnasiet i Hässleholm hade man idag skolavslutning. Som på så många andra skolor serverades eleverna också ett julbord. Innehållet på detta julbord var dock inte av det traditionella slag som älskare av den svenska matkulturen är van vid. Här hade nämligen det ”mångkulturella paradiset” lyckats sudda bort en hel del saker som man kan förvänta sig på ett svenskt julbord.

När eleverna skulle ta för sig av godsakerna upptäcktes att det saknades en hel del. Där fanns bland annat inga revbensspjäll, ingen rödbetssallad, ingen ål, ingen Janssons frestelse mm. Skinkan var enligt Politiskt Inkorrekts uppgiftslämnare ersatt med något som misstänktes vara kalkon.

Vad som däremot fanns som ersättning var en mängd rätter som hade sin kulturella bakgrund i den muslimska världen. Eftersom det går betydligt fler svenska elever på skolan än elever med muslimsk bakgrund kunde man kanske tro att proportionerna svensk/muslimsk mat skulle återspegla detta, men icke. Antalet maträtter med ”halal-inriktning” motsvarade runt 40 procent av hela julbordet och där fylkades cirka 10-20 elever för att smörja kråset.

De flera hundra elever som åt av den svenska delen av julbordet fick alltså hålla tillgodo med en proportionellt avsevärt mindre mängd mat. Frågan man kan ställa sig är varför ett svenskt julbord, med traditionell koppling till kristet julfirande, skall innehålla muslimska rätter när man inte ens firar jul?

John Bauer-koncernen startade upp sina gymnasiefriskolro för 10 år sedan och är nu Sveriges största friskolekoncern på gymnasiesidan. Koncernen har tidigare fått massiv kritik då huvudägaren blivit mångmiljonär på skolorna som finansieras med skattepengar.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt