söndag 26 december 2010

Sverigedemokraternas valvaka 2010

Video:Lägger upp detta gamla klipp med anledning av artikeln "Sverigedemokraternas genombrott" som SVT publicerar idag:

"För Sverigedemokraterna blev 2010 ett genombrottsår. Inte bara tog sig partiet in i riksdagen med en ganska god marginal, man förstärkte också sin ställning i en rad kommuner - och blev en part att räkna med i debatten.

Det började egentligen på allvar redan på senhösten 2009, när partiledaren Jimmie Åkesson fick publicera en debattartikel i Aftonbladet, där han gick till hårt angrepp mot det mångkulturella idealet och i synnerhet islam och muslimsk invandring. Den väckte starka reaktioner - och plötsligt var Åkesson och hans parti inne i den offentliga debatten på ett helt annat sätt än tidigare.

Mot riksdagen
På detta följde stigande opinionssiffror, och med tiden stod det klart att Sverigedemokraterna var ett parti på väg mot riksdagen. Det gav i sin tur ny trovärdighet åt kraven att "tas på allvar", få delta i TV-debatter och andra forum.

På valdagen bekräftades framgången. Med 5,7 procent av rösterna och 20 av riksdagens mandat var Sverigedemokraterna inte bara landets åttonde riksdagsparti - de fick också en ställning som tungan på vågen, eftersom inget av blocken fick egen majoritet.

Kvar i fokus
Detta utlöste i sin tur en ny debatt om hur de etablerade partierna skulle hantera denna situation, vilket bidrog till att hålla kvar SD i fokus även efter valet. I de flesta av höstens opinionsmätningar ligger de kvar på ungefär samma nivå som vid valet.

Det ger dem en helt ny plattform och en ny synlighet. Den gamla idén om att SD skulle kunna "tigas ihjäl" är hjälplöst passerad. Och dramatiska uttåg från Riksdagens högtidliga öppnande, och angrepp från riksdagens talarstol på statsministern för svensk-fientlighet, har säkrat SD fortsatt uppmärksamhet."

http://svt.se/2.22620/1.2275626/sveri...

Sändes: 2010-09-19 i Agenda Special

Ursprungsartikel
Källa: MXCartoons YouTube Channel