tisdag 7 december 2010

JK-beslut: Ej förtal med Mona Sahlin iförd slöja

JK Inför valet körde Skånepartiet sin egen variant vid utskicken av kuverten med valsedlarna. Mona Sahlin prydde framsidan iförd slöja med texten “öknens lag fru Toblerone, skall ej rå i ett fritt Skåne” Man hade hämtat inspiration från ett foto där hon med slöja ler glatt tillsammans med islamisten Mahmoud Aldebe, mannen som skrev brevet med krav på muslimsk särlagsstiftning vilket sedan skickades till riksdagskandidaterna inför valet 2006. Utskicket med Mona i slöja polisanmäldes av muslimer och konstigt vänsterfolk som inte gillade att man jämförde islam med nazism. Anmälarna påstod att det var hets mot folkgrupp och förtal. Ärendet lämnades sedan över till JK för ett avgörande.

Igår kom Justitiekanslern med att man tänker inte driva fallet vidare. Skånepartiets teckning av Mona Sahlin i slöja är inte brottslig. JK konstaterar att polisanmälan för förtal endast kan göras av den utpekade, i det här fallet Mona Sahlin. Det är inte heller en fråga om hets mot folkgrupp, enligt JK som bland annat skriver i sitt beslut:

“Även för sådana yttranden som av en bred allmänhet uppfattas som stötande eller direkt missvisande finns det ett vidsträckt utrymme.”

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt