söndag 12 december 2010

Somalierna i Göteborg en uppföljning

GÖTEBORGSSOMALIERNA 2007 publicerade Göteborgs-Posten en artikelserie om somaliernas minst sagt miserabla situation i staden. Nu, tre år senare, gör samma reporter ett återbesök och konstaterar att inte mycket har förändrats, snarare har det blivit värre om något.

Splittrade familjer. Kriminalitet. Bidragsfusk. Det var en ingen smickrande bild som målades upp av somalierna. Då fanns drygt 4 000 somalier i Göteborg, nu har de nästan fördubblats till 7 000 och gruppen växer snabbt.

Strömmen från Somalia slår i år alla rekord och trots att migrationsöverdomstolen i praktiken satt stopp för anhöriginvandringen har drygt 6 000 somalier beviljats uppehållstillstånd under 2010.

För den som kan övertyga sin handläggare om att han eller hon kommer från huvudstaden Mogadishu står porten till Sverige vidöppen.

Nu har Christer Lövkvist, som också stod bakom artikelserien 2007, gjort ett återbesök, och konstaterar att problemen finns kvar och har förvärrats i många fall. Drygt hälften av de somalier som precis kommit till Sverige är analfabeter.

Reportaget kan läsas i sex pdf-filer hos GP.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt