fredag 24 december 2010

Ny sexualkunskapsfilm från RFSL och UR

SEXUALKUNSKAP Det är 25 år sedan den senaste svenska sexualkunskapsfilmen, vilket RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, och UR, Utbildningsradion, ansåg var alldeles för länge sen. Dessutom tycker de sig ha noterat en minskad sexualkunskap bland de yngre de senaste åren. Detta har resulterat i en uppdaterad, och högst politiskt korrekt, sexualkunskapsfilm. Filmen, som är animerad och finansierats med pengar från Allmänna arvsfonden, sägs svara på de vanligaste frågorna 14-åringar har om sex.

Animerad film om sexualkunskap som svarar på de vanligaste frågorna som 14-åringar har om sex. Fem elever kommer till biblioteket för att få läxhjälp i matte, men lektionen kommer att handla om sexualkunskap istället. Abdu och Melody har inte pratat med varandra sedan de hade sex för första gången. Samtidigt är Melody den som tjejkompisen Kim är kär i.

Dessutom dyker inte den ordinarie läraren upp utan vikarien Jao som hellre har sexualkunskap än matte med sina underåriga elever. Ämnen som avhandlas är könsorganen, slidkransen, om det gör ont, sexuella handlingar och sexuellt samspel.

Annamaria Dahlöf, projektledare på UR, säger att det är en demokratifråga att ge människor likvärdiga kunskaper om sin egen kropp och att frågorna blivit alltmer grundläggande på senare tid, som om man kan bli med barn om man badar i en bassäng där en kille fått utlösning. Filmen sägs därför innehålla ren baskunskap, något människorna bakom filmen märkt att många svenska ungdomar i dag inte har. Dessutom ska UR sända flera nyproducerade program under nästa år.

–  Ja, det har hänt en del på 25 år. Vi lever i ett annat samhälle som har en helt annan syn på enkönat sex och där alla inte heter Rune och Ola.

PI noterar att bilden ur filmen ovan stämmer bra överens med det samhällsklimat vi lever i i dag samt att man kan ställa sig frågande till om det verkligen är svenska ungdomar som behöver lära sig så basala kunskaper om sex och samlevnad. Det kanske snarare borde ingå i välkomstpaketet på Arlanda. Det och gärna att synen på kvinnan är något annorlunda här än hemma söderut.

Tänk till en extra gång innan ni kommenterar.

DN
UR
RFSU

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt