torsdag 16 december 2010

Danmark visar vägen skickar tillbaka ensamma flyktingbarn

FÖREGÅNGSLAND En lag som skulle vara helt omöjlig att ens föreslå i de mjäkiga syltryggarnas land Sverige kommer med stor sannolikhet att röstas igenom i det danska folketinget idag. Danmark tänker nämligen börja skicka tillbaka ensamma “flyktingbarn”, nästan uteslutande unga män i de övre tonåren, även om anhöriga inte kunnat spåras i hemlandet. Ett mottagningscenter ska etableras i Afghanistan. Och som ett brev på posten kommer de närmast ryggmärgsstyrda protesterna från danska Röda Korset och Rädda Barnen.

Syftet med lagen är att bromsa strömmen av ensamma asylsökande “barn”, vars antal har femdubblats sedan 2007, till 529 förra året. Många av “barnen” får asyl, men de som får avslag får ofta uppehållstillstånd i alla fall, om de danska myndigheterna inte kan spåra barnens släktingar i hemlandet. I framtiden ska dessa barn kunna skickas till länder där mottagningscenter upprättats. I första hand kommer Danmark och Norge att tillsammans etablera ett mottagningscenter i Afghanistans huvudstad Kabul.

Den danska regeringen får i denna fråga stöd av Dansk Folkeparti och Kristendemokraterna. Lagen försvaras bland annat av Venstres integrationsansvarige Karsten Lauritzen som menar att det ytterst sällan är frågan om flyktingar i internationellt ratificierade termer utan istället tonåringar som skickas iväg av sin familj som betalat stora summor till flyktingsmugglare. Avsikten är att skapa förutsättningar för resten av familjen att invandra som anknytningsinvandrare.

Igår kunde Politiskt Inkorrekt berätta om hur den strida strömmen av ensamkommande män i övre tonåren redan spräckt Migrationsverket budget för 2010. Till Sverige kommer det avsevärt många fler “flyktingbarn” än till Danmark.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt