onsdag 1 december 2010

Landstinget stäms för kränkning av kurdisk kvinna

DISKRIMINERINGSINDUSTRIN För två år sedan sade sig en kurdisk kvinna ha blivit utsatt för en kränkning vid ett besök på Centralsjukhuset i Karlstad då läkaren ifrågasatte hennes bristande svenskakunskaper och en ansiktstatuering.

Landstinget har tidigare velat göra upp och betala kvinnan 5 000 kronor, vilket sprack för ett par veckor sen. Diskrimineringsombudsmannen anser att kränkningen varit så pass allvarlig att kvinnan bör få 60 000 kronor i skadestånd. En stämningsansökan har lämnats in till Värmlands tingsrätt.

Det var hösten 2008 som kvinnan besökte Centralsjukhuset i Karlstad i sällskap med en tolk för att få hjälp med sina knän. Läkaren ifrågasatte då hennes bristande kunskaper i svenska och en ansiktstatuering. Kvinnan ska då gråtande ha lämnat rummet.

Av rädsla för att åter igen hamna på ortopeden på samma sjukhus har kvinnan sedan dess valt att inte söka vård för sina besvär. Enligt DO har hon dessutom påbörjat en laserbehandling för att ta bort ansiktstatueringen.

Medan landstinget håller med om att kvinnan bemötts olämpligt ifrågasätter man om det verkligen varit fråga om diskriminering:

– Det räcker inte med att kvinnan fick ett dåligt bemötande. Det krävs en viss nivå, och för oss är det tveksamt om den nivån uppnåtts. Därför är vi inte beredda att betala några större summor.

Isabelle Jacobson, landstingsjurist

NWT

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt