onsdag 29 december 2010

Fem misstänkta terrorister gripna tre svenskar

DANMARK Fem personer greps i dag för förberedelse till terroristbrott i Danmark. Fyra av dem är bosatta i Sverige och tre är dessutom svenska medborgare.

Enligt Säpo har de gripna inga kända kopplingar till terrorattacken i centrala Stockholm den 11 december.

“Ett allvarligt terrorbrott i Danmark har kunnat avvärjas genom ett effektivt och nära samarbete mellan PET och Säkerhetspolisen”, säger Anders Danielsson, chef för Säkerhetspolisen i Sverige.

Utöver aktiviteterna i Danmark ska personerna även vara inblandade i en pågående förundersökning i Sverige som även den avser misstanke om förberedelse till terroristbrott.

Enligt uppgift ska de gripna ha planerat en terrorattack nu i dagarna mot Jyllands-Posten och Politikens lokaler i Köpenhamn.

Gripandet är resultatet av ett nära samarbete mellan svenska Säpo och danska motsvarigheten PET.

De tre som är bosatta i Sverige är en 44-årig tunisisk medborgare, en 29-årig libanes med svenskt medborgarskap och en 30-årig svensk medborgare vars härkomst är okänt i skrivande stund.

Samtidigt som polisen slog till i Danmark greps även en 37-årig tunisier med svenskt medborgarskap i Stockholm. Den femte gripna är en asylsökande irakier hemmahörande i Danmark.

SvD
Politiken
Jyllands-Posten

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt