måndag 20 december 2010

Ytterligare en skola överger traditionell julavslutning

OSKARSTRÖM Rapporterna om skolor som överger de traditionella julavslutningarna kommer nu nästan dagligen. Det senaste fallet avser Esperedskolan i Oksarström där rektorn beslutat att julavslutningen inte ska hållas i kyrkan utan en gymnastiksal.

Frågan har diskuterats under hela året. På Facebook har någon startat gruppen ”Vi som vill ha Oskarströmsskolornas skolavslutning i kyrkan” med knappt 500 medlemmar i skrivande stund. I våras gav gruppens ansträngningar, med bland annat namninsamlingar, resultat – Österledsskolans sommaravslutning kunde hållas i kyrkan. Nu är det dock Esperedskolan och onsdagens julavslutning som står på spel.

– Om det blir för religiöst gör jag mig skyldig till tjänstefel. Med tanke på den kritik vi fick av Skolinspektionen efter förra årets julavslutning var jag tvungen att göra något, säger skolans rektor, Carina Uvenfeldt.

Efter förra årets julavslutning anmälde en förälder att tillställningen var ”kyrklig med prästen i centrum” och det hela ska enligt anmälaren liknat en mässa eller annan form av religiös akt. Som exempel anges att två barn satt intill en krubba utklädda till Josef och Maria och sade ”Här ser ni Jesusbarnet och det är tack vare honom som vi firar jul”.

I det här fallet riktade Skolinspektionen kritik mot Halmstads kommun bland annat för att barnen sjungit psalmer och tagit emot Guds välsignelse.

Uvenfeldt:

– Inför årets avslutning frågade jag kyrkoherden om det gick att tona ner det religiösa, men han ville absolut be en bön. Eftersom julen är en religiös högtid har jag full respekt för hans åsikter. Vi kan inte kräva att få bli inbjudna och sedan bestämma hur allt ska gå till där. Samtidigt är läroplanen väldigt tydlig med vad som får förekomma – skulle jag gå med på detta vore det tjänstefel.

Efter att den brutna traditionen blivit känd för elevernas föräldrar har ett dussintal hört av sig till Uvenfeldt och ifrågasatt flytten av julavslutningen.

– Om någon känt att den inte ville besöka en kyrka hade den fått avstå, men nu måste alla komma. Det är en vanlig skoldag med ett program där alla elever är aktiva.

Inför nästa års sommaravslutning hoppas Uvenfeldt att kunna hålla den i kyrkan:

– Jag ska ha ett nytt, förutsättningslöst, samtal med kyrkoherden om det. Alltsammans hänger på om han är beredd att avstå från vissa saker, säger hon.

Valhallaskolans julavslutning i skolan

Medan eleverna i Esperedskolan inte får hålla sin traditionella julavslutning i kyrkan går det alldeles utmärkt för Valhallaskolan, som även den ligger i Oskarström.

– I fallet med Valhalla kunde jag gå med på rektorns önskan om att avstå från en bön eftersom upplägget är så att julens budskap ändå kommer fram, säger kyrkoherde Björn Berggren.

Utöver att läsa ur julevangeliet kommer Berggren att låta texten gestaltas av elever, dessutom ska det sjungas psalmer.

– Det rör sig egentligen om samma julspel som vi har i kyrkan på julafton. Tack vare det här blir det tydligt för alla varför vi firar jul. Som det blir nu känner jag inte att kyrkan fått göra några orimliga eftergifter och jag hoppas att alla ska tycka att det blir en fin avslutning. I Esperedsfallet var det inte alls samma upplägg så där behövdes en bön för att budskapet skulle gå fram, men det kunde inte rektorn där tänka sig.

Hallandsposten

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt